Hindernisrace tegen tijd en ruimte.

Thomas Zöschinger, hoofd uitgaande goederen, schetst in een interview de gespannen situatie in de transportsector.

Thomas Zöschinger has been responsible for outgoing goods at robatherm since 2018.
Thomas Zöschinger has been responsible for outgoing goods at robatherm since 2018.

Hygiënisch verpakt en op tijd op de bestemming? Voor de levering van onze luchtbehandelingskasten is dat eigenlijk vanzelfsprekend. Maar de complexe logistieke sector is een uiterst moeilijk terrein geworden. In een gesprek illustreert Thomas Zöschinger de onberekenbaarheden waar hij elke dag tegen vecht. Hij gaat open in op wat er is veranderd. Waar obstakels in de weg staan – en hoe men deze bij robatherm professioneel uit de weg ruimt.

Insgesamt 15.485 Gerätesegmente wurden 2021 verladen.
Insgesamt 15.485 Gerätesegmente wurden 2021 verladen.

Interview

Je taken en doelen in de expeditie zijn heel duidelijk: alles moet op tijd en onbeschadigd bij de klant aankomen. Wat is er de afgelopen jaren veranderd?

Thomas Zöschinger: Er komt veel op ons af. Natuurlijk heeft de pandemie voor nieuwe uitdagingen gezorgd. De veranderende inreis- en quarantainevoorwaarden zorgen voor nogal wat opschudding in onze goed geplande processen. Onderbroken toeleveringsketens en onderdelen die te laat komen maken het ons nogal lastig.

Wat betekent dit concreet voor uitgaande goederen?

Thomas Zöschinger: Naast de regelmatige verzending van onze luchtbehandelingskasten en reserveonderdelen groeit het aantal extra leveringen dat we moeten verpakken en verzenden. Voor ons betekent dit veel extra werk – en voortdurend opnieuw plannen. Dit is al onderdeel van onze dagelijkse werkzaamheden op de afdeling uitgaande goederen.

Alle processen bij robatherm concentreren zich op een punctuele levering van de luchtbehandelingskasten. En de veranderde omstandigheden beïnvloeden precies deze kritieke factor – het verzenden. Een monsterklus?

Thomas Zöschinger: Dat vat het goed samen. Je moet het zo zien: we hebben alles nauwkeurig gepland en gecoördineerd in vele afzonderlijke stappen om op tijd op de bouwplaats te kunnen leveren. Onvoorspelbare verkeersomstandigheden zoals files en pechgevallen zijn al eerder voorgekomen. Maar de laatste tijd staan ons nog meer hindernissen te wachten. Vooral die waar we weinig of geen controle over hebben.

Kun je een voorbeeld geven?

Thomas Zöschinger: Helaas zijn plotselinge pechgevallen van vrachtwagenchauffeurs en voertuigen nu aan de orde van de dag.

Dat is duidelijk. Corona maakt de situatie er waarschijnlijk ook niet makkelijker op?

Thomas Zöschinger: Zo is het maar net, en de pandemie-gerelateerde inspanningen stapelen zich op: aan de ene kant maken quarantaine- en inreisregels het plannen moeilijker. Aan de andere kant moeten we meer tijd inplannen voor het laden en lossen vanwege veiligheidsmaatregelen. Het is duidelijk dat de omstandigheden in de transportsector over het algemeen veel ingewikkelder zijn geworden. Gelukkig zijn we goed gewapend, zodat alles normaliter nog steeds op tijd en veilig aankomt.

Cleaned and packaged: robatherm-units waiting to be loaded and dispatched.
Cleaned and packaged: robatherm-units waiting to be loaded and dispatched.

Je zou dus kunnen denken dat uitgestelde leveringen een opluchting voor je zijn, toch?

Thomas Zöschinger: Helemaal niet. Helaas is er een toenemend aantal ernstige verschuivingen. Vaak met meerdere maanden. Het grootste probleem is de beschikbare ruimte, die bij robatherm eigenlijk heel ruim bemeten is. In onze fabriek in Jettingen-Scheppach hebben we een hele hal om de schoongemaakte, hygiënisch verpakte eenheden op te slaan en in te laden voor het transport, beschermd tegen weersinvloeden. Je kunt je nu voorstellen wat er gebeurt als leveringen worden verschoven: eenheden die klaar zijn voor transport nemen de ruimte in die we eigenlijk nodig hebben voor de volgende nieuwe eenheden.

Dan wordt het op een gegeven moment behoorlijk krap. Met welke gevolgen?

Thomas Zöschinger: We plannen al heel nauwgezet. Maar bij langdurige verschuivingen moeten de betreffende luchtbehandelingskasten tijdelijk worden opgeslagen op een plek waar ze niet constant in de weg staan. En hoe meer eenheden dat worden, hoe vaker we ze weer moeten verplaatsen – we willen immers de eenheden die voor verzending aan de beurt zijn op tijd laden.

Is de situatie in het goederenvervoer en de transportsector niet overal erg gespannen?

Thomas Zöschinger: Absoluut. En we willen er niet alleen voor zorgen dat de luchtbehandelingskasten van A naar B worden verplaatst. Vervoer en levering moeten zonder hiaten voldoen aan onze kwaliteitseisen. Omdat we een bijzonder hoog niveau van betrouwbaarheid verwachten, kunnen en willen we alleen maar werken met geselecteerde transportbedrijven – wat ons bij het volgende probleem brengt ...

En wat is dat?

Thomas Zöschinger: Nou, de hele logistieke markt is op dit moment in beroering. Naast alle onberekenbaarheden op de landroute, is ook de scheepvaart aan het spartelen. Lege containers zijn al een tijdje schaars. Aan de andere kant zijn weliswaar lege vrachtwagens wel beschikbaar. Maar er is een gebrek aan gekwalificeerde chauffeurs. Bovendien gaan de brandstofprijzen door het dak, wat de transportkosten weer opdrijft. Er is een heel goed team nodig om de zaken hier op de rails te houden. Het is geruststellend dat ik op mijn collega’s kan rekenen.

Vermoedelijk moet je onder deze omstandigheden ook vaak compromissen sluiten?

Thomas Zöschinger: We moeten vooral prioriteiten stellen. Natuurlijk staat klanttevredenheid altijd bovenaan de lijst. En de randvoorwaarden zijn wat ze zijn. We proberen er bijvoorbeeld altijd voor te zorgen dat de vrachtwagenchauffeurs de taal van de bestemming spreken. In de huidige situatie lukt dat niet altijd. Maar de ervaring leert ook dat een punctuele levering veel belangrijker is voor onze klanten. Dus bij twijfel leveren we liever op tijd in Spanje dan dat we wachten op een beschikbare chauffeur die de Spaanse taal machtig is.

The air handling units are loaded inside the building, protected from the weather.
The air handling units are loaded inside the building, protected from the weather.

Je beschrijft op indrukwekkende wijze hoeveel hordes er tegelijkertijd genomen moeten worden in de logistieke sector. Is er überhaupt nog ruimte voor zaken die ook behoorlijk in de schijnwerpers staan, zoals duurzaamheid?

Thomas Zöschinger: Waar mogelijk besteden we ook aandacht aan duurzame bedrijfsvoering. Niet alleen door het gebruik van elektrische vorkheftrucks. Maar bijvoorbeeld ook door afval te vermijden en verpakkingsmateriaal zoals chips of houten palletkisten te hergebruiken. Daarnaast kunnen we, dankzij een optimale transportplanning, het aantal benodigde vrachtwagens minimaliseren – dit vermindert de uitstoot.

Toch verlaten bij robatherm elke dag vele vrachtwagens de afdeling uitgaande goederen. Is dat niet in tegenspraak met het hedendaagse streven naar meer duurzaamheid?

Thomas Zöschinger: Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Maar ik kan je verzekeren dat we een transportvolume over zo min mogelijk vrachtwagens verdelen. Dit verlaagt overigens ook de kosten. De voertuigafmetingen die we kiezen zijn over het algemeen gebaseerd op de ruimte die we nodig hebben, dus we vermijden lege vrachtruimte. Een andere factor is de bundeling van leveringen aan onze internationale partners. De gulden regel is om vrachtwagens zo vol mogelijk op weg te sturen.

Sustainable and environmentally friendly: We only use electric forklifts.
Sustainable and environmentally friendly: We only use electric forklifts.

Lukt dat altijd?

Thomas Zöschinger: Meestal wel. Maar als we geen invloed meer hebben op bepaalde omstandigheden, wordt duurzaam transport moeilijker. Bijvoorbeeld als klanten een just-in-sequence levering willen. Concreet betekent dit dat er altijd een eenheidsonderdeel moet worden geleverd dat benodigd is voor de betreffende assemblagevolgorde. Bijgevolg kunnen we de eenheidsonderdelen niet langer optimaal qua laadruimte over de vrachtwagens verdelen, maar moeten we de assemblagevolgorde op de bestemming volgen. Dit heeft natuurlijk een behoorlijke invloed op onze efficiënte planning.

Er gaan vaak stemmen op om meer goederen per spoor te vervoeren. Zou dat voor robatherm een denkbaar alternatief zijn?

Thomas Zöschinger: In principe is dit een verstandig appel. Het is voor robatherm een ideale aanvulling, maar geen alternatief. In veel gevallen is het materieel namelijk gewoon te groot om in containers per spoor te worden vervoerd. Bovendien heeft bijna geen enkele bouwplaats een opstelspoor. Zo'n opstelspoor zou dus ook voor robatherm niet geschikt zijn, ook al liggen we hier direct aan de spoorlijn Ulm - Augsburg.

And off they go: robatherm trucks shuttle daily between the plants to transport materials.
And off they go: robatherm trucks shuttle daily between the plants to transport materials.

Betekent dit dat voor robatherm het vervoer per spoor nauwelijks relevant is?

Thomas Zöschinger: Integendeel! We werken zelfs zeer intensief samen met het nabijgelegen containerstation. Als de omstandigheden het toelaten, laden we de containers met luchtbehandelingskasten en materiaal hier in de fabriek. Na een kort ritje over de weg worden ze op een goederentrein geladen – en dan, indien nodig, verder vervoerd per schip. Op de plaats van bestemming hebben we de vrachtwagen echter weer nodig voor de laatste meters naar de klant.

Kun je zeggen hoeveel ritten er ongeveer door robatherm per trein worden gemaakt?

Thomas Zöschinger: Het aantal schommelt nogal. In 2020 waren het bijvoorbeeld iets minder dan 700 containers, dus het komt erop neer dat we 700 lange vrachtwagenritten hebben overgeheveld van de weg naar het spoor. Dat betekent dat we niet alleen tamelijk goed onderweg zijn, maar ook tamelijk duurzaam.

Copyright 2024. All Rights Reserved.
You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close