Een order van de categorie overtreffende trap.

Terminal 2 in Koeweit wordt de grootste terminal ter wereld met LEED Gold-certificering.

Ze zijn er toch nog, de succesverhalen in de luchthavenbouw. Het meest recente voorbeeld is Terminal 2 van Kuwait International Airport, dat binnenkort wordt geopend en dan de nieuwe luchthub rond de Perzische Golf moet worden.

Reliably up to date: roof area with the latest building technology.
Reliably up to date: roof area with the latest building technology.

Het grootste luchthavengebouw ter wereld met Gold-certificering.

Het nieuwe terminalgebouw moet de categorie Gold behalen volgens het LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) certificeringssysteem. Een doel dat overigens is geformuleerd door de hoogste autoriteiten in Koeweit. Dit werd bevestigd door de minister van Openbare Werken en staatsminister van Communicatie en Informatietechnologie, Dr. Rana Al-Fares, in een persbericht in juli 2021. Daarmee zou Terminal 2 de grootste terminal ter wereld worden met deze onderscheiding. Bij deze internationaal gerenommeerde certificering worden in totaal 9 verschillende themagebieden beoordeeld. Hierbij wordt rekening gehouden met de integratie van het gebouw in de infrastructuur evenals de zorgvuldige omgang met water of het energieverbruik.

Ook de kwaliteit van de binnenlucht is een belangrijk aspect van deze certificering. Het doel van deze certificering is om een holistische beoordelingsbenadering te creëren voor de planning, bouw en exploitatie van milieuvriendelijke gebouwen. Terminal 2 in Koeweit bewijst op indrukwekkende wijze dat dit ook mogelijk is op locaties met uitzonderlijke klimatologische omstandigheden.

The dimensions can only be imagined: The transport routes via bus and train are hidden under the oasis-like landscaping.
The dimensions can only be imagined: The transport routes via bus and train are hidden under the oasis-like landscaping.

Een bouwproject van de categorie overtreffende trap.

Het wereldberoemde architectenbureau Forster + Partners is verantwoordelijk voor de architectuur. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de terminal alleen al om optische redenen overtuigt en een verblijf daar zeker onvergetelijk zal maken. De drievleugelige lay-out, die van bovenaf gezien ook geïnspireerd zou kunnen zijn op de vorm van een propeller, bestaat uit drie symmetrische vleugels van elk 1,2 kilometer lang die samenkomen in een centrale, imposante, 25 meter hoge ruimte. De terminal was al even indrukwekkend tijdens de bouwfase. De bouwplaats besloeg een oppervlakte van ongeveer 3,3 mln. vierkante meter en er werkten bij tijd en wijle zo'n 10.000 bouwvakkers. Een bouwproject van deze omvang, met zoveel mensen en onder moeilijke omstandigheden vanwege de wereldwijde pandemie, op tijd te realiseren is een meesterlijke prestatie zonder weerga. Een prestatie waar het Turkse bedrijf LIMAK heel trots op kan zijn.

Zonnige vooruitzichten: 12 MW energie van het dak.

Een buitentemperatuur van rond de 42 °C in de zomermaanden en geen regen: er zijn eenvoudigere plaatsen dan Koeweit om op efficiënte wijze een aangenaam binnenklimaat te creëren. De dakconstructie levert een belangrijke bijdrage. Enerzijds houdt het de warmte buiten, maar laat het daglicht door om het gebruik van kunstmatige lichtbronnen te optimaliseren. Anderzijds wordt het dakoppervlak ook gebruikt om energie op te wekken door er fotovoltaïsche panelen op te plaatsen, die ongeveer 12 MW produceren.

Daylight is desired; however, the heat should remain outside.
Daylight is desired; however, the heat should remain outside.

Ventilatie- en klimaattechniek van een ander kaliber.

robatherm speelt ook een belangrijke rol bij het behalen van de gewenste Gold-certificering, en dat is geen toeval. LEED-certificering legt immers grote nadruk op de luchtkwaliteit. Alleen al in deze categorie kunnen tot 15 punten worden behaald. Om de Gold-certificering te behalen, zijn ten minste 39 punten nodig. Het is dan ook duidelijk dat de ventilatie- en klimaattechniek een belangrijke rol speelde in dit bouwproject. robatherm produceerde in totaal 225 luchtbehandelingskasten voor de nieuwe terminal. De luchtbehandelingskasten werden in meer dan 600 containers geladen. Meer dan een half jaar lang reed er wekelijks een halve goederentrein met luchtbehandelingstechniek made by robatherm van Duitsland naar de haven van Triëst in Italië, alwaar ze hun reis voortzetten. Als alle containers op een rij zouden staan, zou een wandelaar er bijna 2 uur over doen om van de eerste naar de laatste container te komen.

Daglicht is gewenst, maar de warmte moet buiten blijven.

Deze grote hoeveelheid lucht zo efficiënt mogelijk behandelen was een van de uitdagingen van dit project. Energieterugwinning heeft in deze dimensies een hoge prioriteit. Terwijl we in ons land meestal spreken van warmteterugwinning, werkt hetzelfde systeem ook andersom, simpel gezegd als koudeterugwinning. Als de temperatuur van de buitenlucht hoger is dan die van de „verbruikte“ retourlucht, wordt het temperatuurverschil gebruikt om de buitenlucht te koelen. Bevochtiging wordt ook gebruikt om de lucht op een milieuvriendelijke manier verder te koelen. De geïnstalleerde hogedrukbevochtigers sproeien bijna 29.000 liter water per uur – of met andere woorden: 191 badkuipen.

Every parameter was scrutinized before approval was issued for delivery to Kuwait
Every parameter was scrutinized before approval was issued for delivery to Kuwait

Gemonteerd, gedemonteerd en weer opnieuw gemonteerd in Koeweit.

Er zijn ongeveer 4 jaar verstreken sinds het eerste contact werd gelegd tot de laatste luchtbehandelingskast werd verzonden. De voorbereidingen waren enorm, maar het was een compleet succes voor alle betrokkenen“, kijkt Mathieu Huber, directeur bij robatherm, terug op het project. Hij heeft Koeweit verschillende keren bezocht. Maar ook delegaties van Kuwait Airport en het verantwoordelijke bouwbedrijf uit Turkije waren te gast bij robatherm. Een hoogtepunt was de fabrieksacceptatietest. Bij zo'n test wordt de kasten in de fabriek volledig geassembleerd en ter plaatse getest. Op zich geen zeldzaamheid bij robatherm, maar uiteraard wel op deze schaal.

Meerdere grote kasten werden volledig bedrijfsklaar gemonteerd. Een dergelijke opstelling zou een paar jaar geleden niet haalbaar zijn geweest vanwege onvoldoende ruimte; alleen de nieuwe locatie in Jettingen-Scheppach biedt nu dergelijke mogelijkheden. Gedurende meerdere dagen werden de kasten samen met de klant flink aan de tand gevoeld. De meest uiteenlopende prestatiegegevens werden gemeten, met de door robatherm beloofde waarden vergeleken en bevestigd.

Copyright 2025. All Rights Reserved.
You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close