Verborgen performance.

Zij is het hart en de ziel van een functionerende architectuur: robatherm neemt je mee voor een blik achter de schermen van zijn gebouwtechniek.

Gebouwen kunnen behoorlijk indrukwekkend zijn. Maar ze zijn pas echt fascinerend als het design, de functie en exploitatie overtuigen. Een belangrijk element is de gebouwtechniek. Dankzij de ervaring die is opgedaan op de locatie in Jettingen-Scheppach kent robatherm het klappen van de zweep op dit brede terrein beter dan je misschien zou verwachten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in ventilatie- en klimaattechniek.

The foyer floor has both underfloor heating and cooling installed.
The foyer floor has both underfloor heating and cooling installed.

Een kijkje achter de schermen.

In de gebouwtechniek is het net als met zoveel dingen in het leven. Als er geen werk aan de winkel is, hoeft het ook niet gedaan te worden. En juist daarom was het voor ons administratiegebouw belangrijk om in eerste instantie geen sterke opwarming door zonnestraling van buiten toe te laten, om de koelbehoefte zo laag mogelijk te houden. Dit wordt op twee manieren bereikt op de volledig beglaasde bovenverdiepingen: enerzijds door een dubbele gevel met warmte-isolerende beglazing. Daarnaast is er een geautomatiseerd zonweringsysteem in de natuurlijk geventileerde onderhoudsgang van de dubbele gevel dat een effectieve bescherming tegen de zon biedt. Ook de begane grond, die bijna volledig wordt bedekt door een groene heuvel, wordt beschermd tegen de warmte-inbreng van buitenaf.

 Die Installationsübersicht im Verwaltungsgebäude.
The photovoltaic system with a peak output of 76 Kilowatt-Peak (kWp).
The photovoltaic system with a peak output of 76 Kilowatt-Peak (kWp).

Comfortabele en klimaatvriendelijke temperatuurregeling.

De efficiënte warmteregeling in het administratiegebouw wordt voornamelijk bereikt via plafondverwarming en -koeling. Terwijl in de vergaderruimte een 4-pijpssysteem met 6-wegkleppen het mogelijk maakt om het hele jaar door automatisch te schakelen tussen verwarmen en koelen, wordt in de kantoren een 2-pijpssysteem met selecteerbare instelling voor de verwarmings- of koelmodus gebruikt. Dankzij een luchtuitblaassnelheid van minder dan 0,2 m/s is werken zonder tocht gewaarborgd. Bepaalde ruimtes hebben ook vloerverwarming of -koeling. De temperatuurregeling van het gebouw is één ding, de opwekking en opslag van de benodigde energie is iets anders.

The low temperature and cold water buffer tank.
The low temperature and cold water buffer tank.

Milieuvriendelijk samenspel van verschillende technologieën.

De ultieme wens om efficiënte en duurzame oplossingen te realiseren, werd bij robatherm niet beperkt tot de ventilatie- en klimaattechniek. Deze wens geldt voor de gehele gebouwtechniek. Het installatieoverzicht laat duidelijk zien dat een grote verscheidenheid aan technologieën bij robatherm samenwerkt in de gebouwtechniek. Alleen de succesvolle interactie van het absorptiekoelsysteem, de warmtepomp, het fotovoltaïsche systeem, de warmtekrachtkoppeling, de recooler en het ijsbuffersysteem maakt een milieuvriendelijke exploitatie van het gebouw mogelijk.

Binnenklimaat van het huis.

In totaal vier robatherm luchtbehandelingskasten voorzien het administratiegebouw van perfect hygiënische lucht. Opvallend is het markante design met een gitzwarte behuizing. De binnenkant van de units is gepoedercoat met een antimicrobieel middel om langdurige hygiëne te waarborgen. Voor de warmteterugwinning worden zowel platenwarmtewisselaars als warmtewielen gebruikt. Alle luchtbehandelingskasten voldoen aan de energie-efficiëntieklasse A+ (volgens EUROVENT). Het moge in de ventilatie- en klimaattechniek evenals in de gehele gebouwtechniek duidelijk zijn: de zuinige omgang met recources staat bij robatherm hoog in het vaandel.

Automatisch gecoördineerd en centraal geregeld.

Om de werking van de gebouwtechniek ook efficiënt te kunnen besturen, regelen en bewaken, wordt bij robatherm van een modern gebouwbeheersysteem gebruikgemaakt. Dit zorgt ervoor dat alle betrokken componenten optimaal met elkaar samenwerken en dat hun functies naadloos op elkaar aansluiten. Dankzij de verbinding van onze gebouwtechniek met het bestaande gebouwbeheersysteem van de productie worden visualisatie, bediening, bedrijfs- en storingsmeldingen evenals bedrijfsregistraties (trends) centraal gebundeld.

Geïnteresseerd?

Neem dan contact met ons op. We laten je de gebouwtechniek graag in detail zien tijdens een bezoek aan onze vestiging en kijken uit naar een interessante uitwisseling van ervaringen.

Een overzicht van een aantal toegepaste technologieën:

Een centraal element is de water/water-warmtepomp, die door robatherm zelf is ontwikkeld. Het is een schakelbaar samengesteld systeem voor de aanmaak van koud en warm water. Een uitdaging was het balanceren tussen zeer lage temperaturen in de winter en hoge temperaturen in de zomer in combinatie met een ijsbuffersysteem. Met name de procesomkering in het koelcircuit en het gebruik van in totaal vier platenwarmtewisselaars is bijzonder. Er moest worden omgeschakeld tussen afzonderlijke glycol-water- en watercircuits, dus werden er vier platenwarmtewisselaars gebruikt in plaats van twee. Door de procesomkering in het koelcircuit kan er veel ruimte worden bespaard in de machinekamer, omdat de nominale diameters van leidingen en kleppen aanzienlijk kleiner zijn vergeleken met het watercircuit.

Voor het aanmaken van koud water maakt robatherm gebruik van vrije koeling. Bij deze variant komt het ijsbuffersysteem in het spel: zodra de temperatuur daarvan onder de 15 graden Celsius is gedaald, wordt het water gebruikt voor vrije koeling. Een principe dat normaliter van november tot mei kan worden gebruikt en waarmee bijvoorbeeld de serverruimte op een milieuvriendelijke manier wordt gekoeld.

Als volgende efficiënte oplossing werd er een absorptiekoelsysteem geïntegreerd. Deze thermische compressor gebruikt water als koudemiddel en lithiumbromide als oplosmiddel. De bij robatherm gebruikte component bereikt een koelcapaciteit van 65 kW en onttrekt warmte uit de hoogtemperatuur-buffervoorraad.

De WKK zou je ook het hart van onze energieopwekking en warmwaterproductie kunnen noemen. Hij voorziet het administratiegebouw van 50 kW elektrisch vermogen en 80 kW verwarmingsvermogen. In de winter wordt zijn vermogen gebruikt voor de verwarming – in de zomer wordt de warmte gebruikt om het absorptiekoelsysteem te laten werken voor de productie van koud water. Het economische en ecologische voordeel van de WKK is dat robatherm alle energie direct ter plaatse gebruikt.

Als aanvulling op de WKK-eenheid werd er een fotovoltaïsch systeem geïnstalleerd op het dak van het administratiegebouw. Hoewel de 276 modules een lagere piekopbrengst hebben door de oost-west oriëntatie, wekken ze dankzij de oriëntatie in de loop van de dag gedurende een langere periode elektriciteit op. In combinatie met de WKK-eenheid leveren ze tot 75% van de elektriciteit die wordt verbruikt door onze administratie in Scheppach.

Als een zogenaamde latente warmteopslag kan het ijsbuffersysteem energie opslaan over de seizoenen heen. Omdat het in staat is om alle afvalwarmte op te slaan, gaat er bij deze technologie overigens nauwelijks energie verloren. Het buffersysteem bestaat uit een ondergronds betonnen bassin met een watervolume van 271 m³, waarin een 4.275 m lange warmtewisselaar is geïnstalleerd. Door warmte over te dragen aan de warmtewisselaar bevriest het water geleidelijk van binnen naar buiten. Het doel van het ontwerp is om de kristallisatiewarmte te benutten. Deze komt onder andere vrij wanneer vloeibaar water bevriest tot ijs. Overigens komt er tijdens de overgang naar deze vaste aggregatietoestand precies evenveel warmte vrij als nodig zou zijn om dezelfde hoeveelheid water van nul graden Celsius naar 80 graden Celsius te verwarmen. Simpel gezegd: tijdens de wintermaanden wordt een aanzienlijk energiepotentieel bruikbaar gemaakt dat het hele jaar door kan worden benut.

Zo verwarmt het ijsbuffersysteem in de winter: het ijsvormingsproces onttrekt warmte-energie uit het ijsbuffersysteem. Deze energie wordt via de warmtepomp gebruikt om warm water te produceren.

Zo koelt het ijsbuffersysteem in de zomer: het ijs komt weer vrij. De daaruit resulterende koude wordt gebruikt om te koelen en om koud water te produceren.

Door de slimme combinatie van ijsbuffersysteem en warmtepomp evenals absorptiekoelsysteem en WKK-eenheid werd bij robatherm een even milieuvriendelijke als economische oplossing voor verwarming en koeling gerealiseerd.

Interview

Manuela Engel werkt bij robatherm in het facility management en draagt o.a. zorg voor de gebouwtechniek op de locatie Jettingen-Scheppach.

Iedereen heeft het over klimaatbescherming – kan moderne gebouwtechniek hier een bijdrage aan leveren?

Manuela Engel: „Absoluut. Met behulp van moderne gebouwtechniek is het voor ons mogelijk om zo efficiënt mogelijk aangename omstandigheden in de ruimte te creëren. Omdat energiebronnen schaars zijn, zou het andere alternatief zijn om onze normen op het gebied van comfort te verlagen. Dit kan echter geen oplossing zijn. Gebouwtechniek is dus onze stelschroef om enerzijds comfortabele, aangename omstandigheden in de ruimte mogelijk te maken en anderzijds de benodigde energie efficiënt en milieuvriendelijk te gebruiken.“

Hoe kan de gebouwtechniek bij robatherm worden getypeerd?

Manuela Engel: „De gebouwtechniek bij robatherm wordt gekenmerkt door het feit dat er niet slechts één oplossing is. Het is eerder de interactie van een grote verscheidenheid aan technologieën die een echt efficiënte werking mogelijk maakt. Dit geldt voor het energieconcept van een gebouw net zoals het waarschijnlijk geldt voor het hele energiebeleid van een land. IJsbuffersystemen, warmtekrachtkoppelingen, warmtepompen, fotovoltaïsche systemen, absorptiekoelsystemen, HR-ketels en nog veel meer: het is de combinatie van vele componenten die kenmerkend is voor de gebouwtechniek bij robatherm.“

Sleutelwoord efficiëntie – hoe wordt het administratiegebouw met rondom beglazing gekoeld in de zomer?

Manuela Engel: „De vraag wordt vaak gesteld of de kantoren in de zomer geen sauna zouden worden. Dit is absoluut niet het geval. Voordat het op koeling aankomt, moet je eerst ervoor zorgen dat het gebouw niet zoveel opwarmt. De dubbele gevel met geventileerde onderhoudsgang en automatische zonwering helpen om de warmte buiten te houden. Gedurende de nacht gebruiken we de luchtbehandelingskasten voor de nachtventilatie om de ruimtes te koelen met behulp van de koude buitenlucht. Om dan de ruimtes overdag te koelen, worden de koelplafonds of, op de begane grond, de vloerkoeling gebruikt. Dankzij de warmtepomp en het ijsbuffersysteem en het AKS in combinatie met de WKK kunnen we de hiervoor benodigde energie efficiënt leveren“.

Is er een component of technisch principe waar je persoonlijk bijzonder van onder de indruk bent?

Manuela Engel: „Ik vind het ijsbuffersysteem nog steeds fascinerend. Het maakt altijd weer indruk op me dat we hier onder de grond een grote energieopslag hebben die we door de seizoenen heen kunnen gebruiken. Het basisprincipe is even eenvoudig als efficiënt.“

Het lijkt erop dat robatherm zijn expertise op het gebied van gebouwtechniek aanzienlijk heeft uitgebreid. Welk effect heeft dat voor de klanten?

Manuela Engel: „Als fabrikant van ventilatie- en luchtbehandelingsapparatuur zijn we natuurlijk erg bekend met dit vakgebied. Toen we onze nieuwe gebouwen voor productie en administratie bouwden, werd de bijbehorende gebouwtechniek natuurlijk een belangrijk onderwerp. Daardoor hebben we de afgelopen jaren waardevolle kennis kunnen opdoen in andere vakgebieden. Zo hebben we ons intensief beziggehouden met themata waarin veel van onze klanten thuis zijn. Ik weet zeker dat de gebouwtechniek bij robatherm ook voor hen interessant is en dat we samen zullen profiteren van deze nieuwe perspectieven. Vooral de techniekruimte, met o.a. de luchtbehandelingskasten, is zeker een bezoek waard.“

Copyright 2025. All Rights Reserved.
You are using an outdated browser. The website may not be displayed correctly. Close